İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplandı

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2019 yılı 3. olağan toplantısı Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirildi.

 

Çanakkale Valiliği’nin haberine göre İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2019 yılı 3. olağan toplantısı Çanakkale Valisi Orhan Tavlı başkanlığında, Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, MÜSİAD Başkanı Şerif Mutlu ve kamu kurumlarının müdürleri, dernek ve federasyon başkanları ile özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Doğtaş Kelebek Mobilya ev sahipliğinde düzenlendi. Açılış konuşmasında hem jeopolitik konumu hem de ekonomiye olan katkısıyla Biga ilçesini Çanakkale’nin lokomotifi olarak niteleyen İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan: ‘‘Ekonominin ana faktörleri tarım ve hayvancılık. Son yıllarda sanayi sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmakta. İÇDAŞ, Doğtaş, Güremen Orman Ürünleri gibi ilimizin gururu olan firmalar başta olmak üzere ilçede irili ufaklı 3500 civarıişletme bulunmaktadır.’’ açıklamasında bulunup Biga İşgücü Piyasası hakkında detaylı görüş alışverişi yapmak üzere sözü Biga Kaymakamı, Belediye ve Oda-Borsa başkanlarına bıraktı.

Toplantı,Bülend Engin Başkanlığındaki  İÇDAŞ'a ait alanın Özel Endüstri Bölgesi İlan edilmesi ve kararın Resmi Gazetede yayınlanması üzerine Marmara Kalkınma Ajansı Genel Koordinatörü Recai Başaran’ın Özel Endüstri Bölgeleri hakkındaki sunumuyla devam etti. Sunumda Özel Endüstri Bölgelerinin bürokrasiden arınmış bir şekilde ilave teşviklerle yatırımların ve istihdamın ivmesini hızla arttıracağı sonucuna varıldı. Toplantının 3. gündem maddesini ülkemizde gençlerin istihdamı oluşturdu. İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan ülkemizin genç nüfusunun potansiyeline dikkat çekip TÜİK’in Nisan ayında açıkladığı güncel genç istihdam oranları hakkında kurulu bilgilendirdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak’ın ayrıntılı sunumuyla genç istihdam konusu derinlemesine konuşuldu. Aynı gündem başlığı kapsamında Çanakkale İŞKUR’da görevli İş ve Meslek Danışmanı Şeyda Topuz; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın geçtiğimiz ay başvurularını aldığı ve 8 Temmuz’da öğrencilerin işbaşı yaptığı, üniversite öğrencilerinin yaz tatilinde kültürel-sosyal projelerde çalışıp tecrübe sahibi oldukları Sosyal Çalışma Programı hakkındaki sunumunu yaptı. İstihdamla ilgili oda, borsa, kurum/kuruluş ve işletme sahipleri ile yöneticilerinin görüşleri alındı. Sanayi sektöründe ara eleman ihtiyacının en önde gelen sorunlardan biri olduğu ve bu ihtiyacın karşılanabilmesi adına çalışmaların ivedilikle yapılması hakkında tüm katılımcılar fikir birliğine vardı.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı sanayideki ara eleman ihtiyacının bütüncül bir yaklaşımla çözülebileceğini, başta anne ve babalar olmak üzere tüm kamuoyunun bu konuda bilgilendirmesinin önemine dikkat çekti. Toplantı, Engelli ve Eski Hükümlülerin Kendi işini kurma proje önerilerinin değerlendirilmesi, 2019 yılında açılması planlan kurs ve programların 2019 yılı Eğitim Planına eklenmesinin ve diğer gündem maddelerinin konuşulup kurul onayının alınmasının ardından sona erdi.