Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, bölgenin ekonomik kalkınmasına yönelik, üyelerini teşvik edici ve geliştirici projeler üretmeye devam ediyor. Çanakkale ilindeki gıda üretim potansiyelinin bilincinde olan ÇTSO, bölgenin katma değer yaratacak değerlerini uluslararası piyasalara taşıyacak ve Güney Marmara Bölgesi’nde ilk kez uygulanacak yeni bir projeye imza atıyor.
“Gıda Üretimi Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmalarımıza İhracata Yönelik Destek Programları Verilecek. ”
Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE)” programına yönelik proje hazırlayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, proje kapsamında; Balıkesir ve Çanakkale illerinde faaliyet gösteren ve Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği üyesi gıda firmalarının, kümelenme modeliyle ürettiği ürünleri yurt dışına pazarlayabilme kapasitesine erişmesi veya pazar paylarını arttırarak bölgenin gıda sektöründe hak ettiği katma değeri elde etmesinin hedeflendiği ifade edildi.
“Firmalara İhracata Başlamaları veya Uluslararası Pazar Paylarını Arttırmaları İçin Yaklaşık 500.000 $ Hibe Desteği Sağlanacak.”
Projeyle ilgili bilgi veren Genel Sekreter H. Sema Sandal, “2017 yılı Şubat ayı içerisinde Ekonomi Bakanlığımıza sunduğumuz “Hazır Paketlenmiş Gıda Sektöründe Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi” isimli UR-GE projemizi görüşmek üzere proje ekibi olarak Ekonomi Bakanlığımıza davet edildik. Ekonomi Bakanlığı KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdupak ve Uzman Mustafa Yılmaz’la yapılan toplantıda projemizde gerçekleştirilecek faaliyetler hakkında sorulan sorulara cevap ve detaylı bilgi verdik.
Daire Başkanı Yurdupak projeyle ilgili istek ve heyecanımız karşısında şifahen, hazırlanan proje için Odamızı tebrik ederek başarılar diledi ve resmi yazının yakın bir tarihte gönderileceği müjdesini verdi. Üç yıl sürecek olan projemizin tahmini bütçesi yaklaşık 500.000$ olup, %75’i Ekonomi Bakanlığımız tarafından finanse edilecek. Projemizde ilk adım olarak firmalarımızın “İhtiyaç Analizleri” yapılacak. Firmalarımızın ihracata yönelik ihtiyaçları tespit edildikten sonra sırasıyla; Eğitim ve Danışmanlık Faaliyetleri, Küme Tanıtım Faaliyetleri, Yurt Dışı Pazarlama Faaliyetleri, Yurt Dışı Alım Heyeti çalışmaları gerçekleştirilecek.” dedi.
“Çanakkale Konuşarak Pistte Çok Zaman Kaybetti. Artık Bölgemizin Önde Gelen Tüm Sektörleriyle Uçuşa Geçiyoruz.”
Genel Sekreter Sandal açıklamasının devamında, “Bölgemizin öncelikleri doğrultusunda, rekabet gücünü ve sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesini arttırmak üzere hazırladığımız projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz. Odamız tarafından, 2018’in “Troia Yılı” ilan edilmesi için yürütülen lobicilik faaliyetleri, yerel ve ulusal sektör temsilcileriyle, siyasi otoritemiz tarafından büyük bir ilgiyle sahiplenildi. Bunun sonucunda ise Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından “2018 Troia Yılı” çalışmalarına start verildi. Odamız tarafından yürütülen bir başka önemli proje ise Ezine’de Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması. Ezine Gıda İhtisas OSB’de tahsis aşaması tamamlanarak ve 2017 Yatırım Programına dahil edildi. Oda olarak kümelenme çalışmalarını çok önemsiyoruz. Odamız organizasyonunda gerçekleştirilen yurt dışı iş gezilerinde gördük ki Avrupa gıda üretiminde teknoloji olarak bizden daha ileride değil.
Ancak planlama, organizasyon ve kümelenme çalışmalarında bizden daha ilerideler. İşte biz bu arayı kapatmak üzere yeni projeler üretiyoruz. Bir yanda bölgemizde Gıda İhtisas OSB ile kümelenme çalışmalarına hız verirken diğer yanda üyelerimizin planlı ve programlı bir şekilde üretim ve ihracat yapmaları konusunda UR-GE çalışmaları yürütüyoruz. Hedefimiz orta ve uzun vadede Ezine Gıda ihtisas OSB’nin de kurulmasıyla beraber Çanakkale’yi ülkemizin Gıda Lojistik Üssü yapmak. Çanakkale konuşarak pistte çok zaman kaybetti. Artık bölgemizin önde gelen tüm sektörleriyle uçuşa geçiyoruz. Yönetim Kurulumuz Bölgemizin kazanması, Çanakkale’mizin kazanması yönündeki hizmet anlayışı ile tüm projelere elini değil başını taşın altına koymaktadır.” açıklamalarına yer verdi.